пятница

Банки виходять в мережу.

За прогнозами банкірів, до кінця поточного року інтернет-банкінгом будуть користуватися близько 1 млн. клієнтів. Протягом наступних двох років ця аудиторія може потроїтися, що повинно загострити конкуренцію банків у даному сегменті.

 
Більшість громадян як і раніше вважають за краще здійснювати розрахунки готівкою і проводити операції безпосередньо в банківських відділеннях. Хоча, як показує статистика, безготівкові розрахунки неспішно, але неухильно проникають в цивільний обіг. Так, приміром, обсяг безготівкових платежів з використанням платіжних карт за підсумками 2010 р. склав понад 29 млрд. грн., У той час як ще в 2007 р. перебував на позначці всього в 8 млрд. грн. Тобто за останні три роки показав зростання в 3,5 рази.

 
При цьому, якщо поглянути на відносні показники, то частка безготівкових операцій в загальних обсягах транзакцій по платіжних картках зараз займає близько 8%. З урахуванням того, що в багатьох європейських країнах цей показник часто становить 40-50%, українським банкірам є над чим працювати.

 
Особливо перспективним у цьому плані бачиться напрямок інтернет-банкінгу, яке поступово буде витісняти готівкові платежі і практику відвідування банківських відділень. Таким чином, переклад клієнтів на обслуговування в інтернет відкриває банкам нові можливості зі скорочення філіальних мереж і персоналу, а значить і загальної оптимізації витрат.

 
На поточний момент не більше 20 фінансових установ активно просувають цю послугу серед своїх клієнтів.

 
Однак інтерес банків до інтернет-банкінгу зростає. «Багато банків стали розвивати дистанційні канали обслуговування для своїх клієнтів, у тому числі й інтернет-банкінг. Банки впроваджують нові послуги, переглядають тарифи і виходять з великими маркетинговими кампаніями », - говорить« і »Катерина Вінницька, директор департаменту продуктів фізичних осіб« Альфа-банку (Україна) ».

 
Підтверджують пожвавлення і інші учасники ринку. «Банки активізували просування даної послуги в середній і масовий сегменти. Кінцевим споживачам це помітно по збільшеній кількості рекламних кампаній з використанням зовнішньої реклами та інтернет-комунікацій », - відзначає Дмитро Крепак, заступник голови правління з роздрібного бізнесу Першого українського міжнародного банку (ПУМБ). Але поки, додає експерт, конкуренція в цьому сегменті на банківському ринку не дуже висока, і в найближчі два-три роки інтернет-банкінг точно залишиться альтернативним каналом продажів.

 
«У нас не той рівень IT-грамотності і не настільки функціональні системи інтернет-банкінгу, щоб це було вирішальним чинником при виборі банку», - погоджується з прогнозом Наталія Кузьмич, начальник департаменту розвитку альтернативних каналів і підтримки продажів УкрСиббанку. На її думку, найбільш вагомими факторами при виборі банку як і раніше залишаються надійність, спектр послуг, а також наявність широкої мережі відділень і банкоматів.

 
Проте банки, які популяризують послугу, вже констатують приріст кількості її користувачів в кілька тисяч щомісяця. Даний факт стосується як фізичних осіб, так і суб'єктів господарської діяльності.

 
Активна реклама, стверджують банкіри, приносить свої плоди. «У першому півріччі ми продовжили активно нарощувати кількість користувачів сервісу інтернет-банкінгу. Приріст склав 30% по відношенню до грудня 2010 р. », - повідомив Дмитро Крепак. З початку цього року кількість користувачів ПУМБ-online, за його даними, збільшувалася в середньому на 6 тис. клієнтів в місяць. «Ми спостерігаємо стабільне збільшення кількості підключень наших клієнтів до системи. Середній щомісячний приріст кількості користувачів інтернет-банкінгу становить 2,5 тис. чоловік на місяць », - говорить Кшиштоф Кужьбік, член правління з роздрібного банківського бізнесу банку« Форум ».
 
Темпи проникнення інтернету серед жителів України - позитивний тренд, пояснює він, є одними з найвищих у Європі. До того ж користувачі вже переростають інформаційно-розважальний етап і знаходяться на стадії соціального інтегрування. Наступний етап - фінансовий.

 
Для зміцнення своїх позицій в сегменті інтернет-банкінгу великі фінансові установи активно пропонують нульові тарифи, а також цілодобове обслуговування в режимі 24 / 7. «Стягувати плату за інтернет-банкінг - все одно, що брати гроші з клієнта за вхід до банку. Наші клієнти не платять за підключення, точно так само відсутня абонентська плата і комісія за платежі », - аргументує Кшиштоф Кужьбік.

 
При цьому розширюється і функціонал послуги. Тобто, можна не тільки дізнатися залишок по рахунку або заплатити за комунальні послуги або мобільний зв'язок, але і, наприклад, заплатити за кредитом або поповнити депозит. «Багато клієнтів оформляють і переоформляють свої депозитні вклади через інтернет-банкінг« My Alfa-Bank », платять комунальні платежі, погашають кредити», - констатує Катерина Вінницька. При оформленні депозиту, продовжує вона, клієнт не тільки не витрачає час на візит до відділення, оформлюючи його за пару хвилин, але й може отримати бонус до процентної ставки.

 
Втім, свої успіхи на ниві інтернет-банкінгу фінансисти кілька переоцінюють. Популяризувати послугу доведеться ще довго.

 
По-перше, інтернет-аудиторія в Україні в 4-5 разів менше, ніж у порівнянних за кількістю населення Німеччини та Франції.

 
По-друге, все ще дуже велике число людей, які жодного разу не стикалися з інтернетом у своєму житті. За даними дослідницьких компаній, про це свідчать відповіді не менше ніж 10% респондентів. Крім того, як зазначає директор департаменту розвитку карткового бізнесу «VAB Банку» Юлія Морозова, серед користувачів інтернет-банкінгу в основному переважає сервіс перевірки залишку по своєму рахунку або ж оплата систематичних платежів (мобільний зв'язок, комунальні послуги). На такі операції припадає понад 60% транзакцій через інтернет. У той же час платежі по кредиту або поповнення депозитних рахунків поки не надто популярні.
Аудиторія інтернет-банкінгу

 
Кількість українських користувачів інтернету за 2010 р. зросло на три мільйони осіб, або на 29%, - до 11,3 мільйонів.

 
Про це свідчать дані компанії Gemius за аудиторією 14 років і старше.

 
Згідно з даними дослідження, 88% всіх користувачів використовують Мережу щодня, 10% - кілька разів на тиждень, 1% - один раз на тиждень і 1% - кілька разів на місяць. Майже 90% онлайн-аудиторії мають доступ до інтернету вдома, 40% - на роботі, 12,6% - у друзів або родичів, 7,7% - в місцях навчання, 7,3% - користуються інтернет-кафе та клубами.
 
У Києві та області як і раніше зосереджена велика частина інтернет-користувачів країни - 44%, у східному регіоні - 24%, південному - 16%, західному - 9%, центральному - 5%, північному -2%.

 
У містах з населенням понад 500 тис. жителів проживає 59% інтернет-аудиторії. Ще 16% припадає на міста з населенням від 100 тис. до 500 тис. жителів, 17% - на міста з населенням до 100 тис. жителів і 9% - на села.
 
Найбільшою віковою групою серед користувачів Мережі є молодь у віці від 14 до 24 років - 36%. У віці від 25 до 34 років - 29% аудиторії, від 35 до 44 років - 19%, від 45 до 54 років - 12%, старше 55-річного віку лише 4% аудиторії. Чоловіків в інтернеті дещо більше, ніж жінок, - 51%.