четверг

Як правильно економити.



Якщо порівняти людей з абсолютно однаковим доходом, то можна судити про їх економності. Економність - це не скупість! У цих понять велика різниця. Економність - це вміння розпоряджатися грошима раціонально. Отже, вчимося економити і бути ощадливими.

1. У вас повинна бути мета

Навіть марнотратні люди можуть економити заради чогось. Маючи стимул, ви будете більш охоче відкладати гроші. Наприклад, відпустку за кордоном, покупка машини, придбання квартири і т. д. Так простіше - ви знаєте, заради чого жертвуєте своїми задоволеннями. Ваше ставлення до грошей в даному випадку показує вашу цілеспрямованість.

2. Забудьте про «дірки в бюджеті»

У будь-якому бюджеті знайдуться такі статті витрат, які вимагають невиправдано багато вкладень. Такі «дірки» найчастіше з'являються за нашою звичкою витрачати гроші в певному напрямку або тому що «так треба». Приміром, дача, на якій нічого не росте, але за неї необхідно щорічно робити внесок, містити землю і купувати інвентар. Або машина, яка припадає пилом у гаражі, тому що господар боїться дорожнього руху. А витрати на тех. огляд, заміну масла та шин ніхто не відміняв. Хтось знімає стрес за допомогою шопінгу. Але походи по магазинах не вирішать ваших проблем, а тільки обернуться непередбаченими витратами.

3. Пишіть, Шура, пишіть

«Я нічого не купила в цьому місяці, а зарплата вже скінчилася!» - Знайомо? Тоді беріть в руки блокнот і ручку і записуйте. Записуйте абсолютно всі ваші витрати і доходи, щодня підраховуючи залишок у скарбничці. Так ви, по-перше, будете знати, на що йде велика частина фінансів, а, по-друге, зможете контролювати і вчасно зупинити процес їх витрати.

4. Мода vs зарплата

Модний бізнес один з найбільш прибуткових. І ваші витрати кожен сезон - черговий тому доказ. Ні в якому разі не можна купувати ультрамодну одяг і взуття, а також речі «на піку моди». Будьте впевнені, через пару місяців ваша обновка буде виглядати не просто неактуальною, а кричущо застарілою. Ставтеся до трендам спокійніше. Актуальний декор або орнамент на класичній моделі - цього достатньо, щоб ви дивитися модною в цьому сезоні і стильної в наступному.

5. Заздрості - ні!

Заздрість завжди провокує непередбачені витрати. Будь-яка покупка подруги може спонукати вас придбати те ж саме (навіть якщо воно вам і не особливо потрібно), але тільки ще крутіше, краще, модніше, а значить - дорожче. Не можна порівнювати себе з іншими: ви відмінні від усіх, і ваші фінанси теж.

6. Не займайте гроші

Хочеш втратити подругу - позич їй грошей. Але ми вам не радимо позичати гроші з іншої причини. Якщо можете зайняти якусь суму, значить вона для вас в даний момент зайва. А зайві гроші не повинні лежати в гаманці мертвим вантажем - вони повинні працювати. І примножите капітал, і не буде спокуси віддати свої гроші комусь. Якщо ви все ж усвідомлюєте, що можете зайняти якусь суму, це свідчить про Вашу невмінні розпоряджатися грошима. Давати в борг - саме невдячна справа.

7. Живіть за доходом

Не варто купувати предмети розкоші, які вам ні до чого. Як правило, це даремне вкладення грошей. Наприклад, навіщо купувати плаття модного дизайнера за 4 тисячі євро, якщо вам його одягнути нікуди.

8. Як можна менше готівки в наявності

Давно помічено, що чим менше грошей в гаманці, тим менше витрат. За винятком, звичайно, тих магазинів, де ви розраховуєтеся за карткою. Велика сума в гаманці - велика спокуса. Коли грошей на руках менше, їх і контролювати простіше, і перш ніж витратити, десять разів подумаєте, а чи вистачить на все інше.

На закінчення хочеться сказати: «Зберігайте гроші в ощадній касі!» Заощадження в надійному банку - ознака того, що ви вмієте розпоряджатися фінансами.

Комментариев нет:

Отправить комментарий